Першого жовтня в Яцьках пройшли змагання зі скачок

Цей рік приніс багато цікавих подій в українських дистанційних пробігах, і ключовим з них став міжнародний старт у конноспортивному клубі «Сілін» (с. Яцьки, Васильківський р-н), організований відомим спортсменом-пробіжніком, бізнесменом і меценатом паном Чжоу Жуйсі. Слід зазначити, що змагання такого рівня в Україні проводяться вперше. Було заявлено три дистанції: CEI1*84, CEIYJ1*84 і CEIYJ2*120, на яких виступило п'ять спортсменів, які пройшли довгий кваліфікаційний шлях.

Напередодні старту всі учасники мали можливість прослухати навчальний семінар, який вів ірландський тренер, заводчик і суддя 4* Кевін Кроук. Пан Кроук детально зупинився на особливостях утримання, годування та тренінгу пробіжних коней при підготовці до дистанцій 1*80 і 2*120, приділивши особливу увагу куванню, підготовці до старту і посадці вершників.

Клуб «Сілін» показав зразковий рівень організації: були запрошені судді та ветеринари зі світовим ім'ям: Кевін Кроук (Ірландія), Ксенія Горбунова (Україна), Моймир Дворак (Польща), Петер Ян (Чехія) та ін. У тестовому режимі працювала електронна система виміру пульсу, зроблена під замовлення на обладнанні Polar - показники коней виводилися на цифрове табло, що істотно спростило ветеринарні процедури і додало елемент видовищності змаганням.

Розмітка траси була бездоганною, зона прикрашена живими квітами, а на дистанції були обладнані стаціонарні пункти з водою для коней. Три кола - 16, 24 і 36 км пролягали по мальовничій горбистій місцевості, польовим і лісовим дорогам і по берегам озер. У зоні старту панувала святкова атмосфера: грала жива музика, численних глядачів годували гарячою шурпою.

Всі три фази дистанції CEI1*84 вершники їхали тісною групою, показавши згуртованість і на фініші. Перемога дісталася Віталію Малько (на арабській кобилі Харді), він фінішував із середньою швидкістю 17,42 кмч на одну секунду раніше Юлії Толпиги (на Вест-Бест). Третя спортсменка Ксенія Титаренко на кабардинці Арбалет закінчила дистанцію зі швидкістю 17,41 кмч. Єдиний юніор CEIYJ1*84 Іван Гордієнко на ягольницькому арабо-українці Евересті фінішував CEIYJ1*84, але не пройшов фінал через нерівність ходи коня. А ось наймолодша спортсменка, п'ятнадцятирічна Діана Павлик, успішно подолала рубіж 120 кілометрів на рудому кабардинці Інгуші, ставши першою вершницею, що отримала кваліфікацію 2* в нашій країні. Ветеринарні лікарі відзначили хорошу підготовку коней.

Паралельно з міжнародним стартом, КСК «Сілін» провів фінал національних змагань «Кубок Президента ВФКСУ по Дистанційним кінним пробігам» за підтримки Генерального Секретаря Анни Скабард. CEN32 виграла Анна Герман на кобилі Чайф, переможцем на дистанції CEN48 став Ярослав Безверхий на Майбаху, а на дистанції CEN84 розігралася справжня боротьба: перші 60 км йшов першим Андрій Оністрат на англо-арабській Полі, випереджаючи суперників на 16 хвилин, але на CRI кобилу зняли і кубок виграв Микола Дикий на гуцульському коні Мускат, отримавши допуск на CEI1* в наступному сезоні.

На церемонії нагородження була присутня Генеральний Секретар ВФКСУ Анна Скабард. Вона зазначила прекрасний рівень організації і пообіцяла підтримувати розвиток цієї дисципліни в Україні.

Після вручення призів головний організатор і спонсор змагань пан Чжоу Жуйси виступив з вітальною промовою: «Сьогодні знаменний день для нашої країни, так як написана нова сторінка в історії дистанційних пробігів. Ми вперше провели змагання 2* 120 і це тільки початок. Я бачу тут багато нових талановитих вершників і прекрасних перспективних коней, які будуть гідно виступати за частину нашої держави. Пробіги - це дуже складна дисципліна і кожен, хто фінішував - вже переможець. Пробіги - це ціла наука, вивчати яку можна все життя. Ми просто зобов'язані переймати досвід прогресивних країн і розвивати цей прекрасний спорт тут, в Україні. У наступному році я планую провести в своєму клубі два міжнародних старти: навесні CEI2*120 CEI3*160.»